Januar 2022
NutriFair – Fagmessen for husdyrsproducenter - Ny dato
Er 2022 året, hvor vi igen kan mødes på en messe ? -Det håber vi bestemt.
Vi er at finde på NutriFair i Fredericia den 17. og 18. maj sammen med vores kollegaer fra Danish Agro, Vilomix og Vilovet.
På vores fælles stand vil det være muligt at få faglig sparring med ovenstående selskabers dygtige, faglige konsulenter, eller bare komme forbi til en snak og lidt forfriskninger. Hatting stiller med sine konsulenter, som ser frem til at mange kunder lægger vejen forbi stand nr. 1270.
Vel mødt!
December 2021
Fik du ny viden med hjem fra Grisekongres 2021?
Hatting var vanen tro sponsor på grisekongressen, der vendte tilbage til Herning i 2021 efter at have været et online-arrangement sidste år pga. corona. Vi har været sponsor, siden de første sponsorater blev oprettet. Udover, at kongressen giver os mulighed for at være synlig overfor en stor del af svineproducenterne, vil vi også gerne vise vores støtte til denne mulighed, vi har i Danmark. Nemlig muligheden for, at den nyeste viden og forsøgsresultater kommer ud til så mange af vores kunder, så hurtigt det er muligt. Viden er en af hjørnestenene i, at vi til stadighed har et konkurrencedygtigt erhverv. Tak til alle jer, der tog jer tid til at slå et smut forbi vores stand til en kop kaffe og en snak.
Leveringssikkerhed
Som jeg skrev i sidste nummer af Hatting Svin, så er leveringssikkerheden af farm supply-produkter en af vores store opgaver. Derfor har vi nu fået rykket alle vores kateterleverancer frem, således at vi nu har et meget stort bufferlager. Og vi er i gang med at gøre noget tilsvarende på de af vores produkter, der er vigtigst for vores kunders produktion.
26. november 2021 kl. 15.50
Vigtig information | Ophævelse af salgsstop for PRRS på KS-station Marup Chr. 53492
D. 26.11.2021 ophæves salgsstop for PRRS2 på Hatting Marup, chr. 53492.
Alle prøver er negative i PCR og Elisa
-------
25. november 2021 kl. 14.15
Vigtig Information - Mistanke om PRRS i Marup
Der indføres i dag den 25/11-21 salgsstop for PRRS2 på Hatting Marup, chr. 53492.
Der er en enkelt serologisk reagent ud af 14 prøver, der er positiv i to tests (ELISA og MFIA).
Alle prøver er negative i PCR.
Der tages afklarende prøver i morgen den 26/11-21.
Der er tale om en svag mistanke. Kunder, som har fået inden for de seneste 14 dage, får besked på SMS
SEGES anbefaler, at du taler med din dyrlæge om, hvordan du skal gøre i din besætning, hvis du har modtaget sæd fra ornestationen.
November 2021
De globale udfordringer på fragt mærkes også hos Hatting
Som det nok er de fleste bekendt, så oplever hele verden store udfordringer med ekstremt stigende priser samt lange leveringstider på fragt fra Østen. Dette smitter også af på Hatting. Vi har en lang række farm supply-varer, hvor vi ganske simpelt ikke kan undgå at komme i en mangelsituation. Lige nu er prisen for at få en container hjem næsten 10-doblet i forhold til sidste år på samme tid. Vi har i enkelte tilfælde været nødsaget til at få produkterne hjem med tog.
Vi tager vores leveringsforpligtelse meget alvorligt og sammen med resten af Danish Agro-koncernen, lægger vi os i selen, for at få produkterne hjem til de mest favorable vilkår. Leveringssikkerheden er dog mest afgørende, så der kan indimellem opleves prisjusteringer og det kan heller ikke helt udelukkes, at der kan opleves mangel, men vi arbejder med at finde midlertidige erstatninger, hvis det skulle forekomme.
25. oktober 2021 kl. 15.20
Vigtig information | Ophævelse af salgsstop for PRRS på KS-station Hatting Aalborg, CHR 99393
D. 25-10-2021 ophæves der salgsstop på KS-Stationen Hatting Aalborg CHR 99393.
Den konfirmatoriske test er negativ. Der er dermed negative serologiske svar og negativ PCR på alle prøver.
-------
22. oktober 2021 kl. 17.10
Vigtig Information - Mistanke om PRRS på Ålborg afdeling
Onsdag den 20/10-21 er der udtaget overvågningsprøver for PRRS på Hatting Aalborg. Disse forsinkes i posten, så de er først fremme på DTU i dag.
Der er 1 prøve ud af 18 der reagerer i antistofundersøgelse (Idexx X3 PRRS). Alle PCR-prøver er negative.
Normalt køres positive antistofprøver om i anden test, inden vi får svaret, men fordi prøverne var forsinket i posten, kan det ikke nås inden weekenden.
Derfor indføres i dag den 22/10-21 salgsstop for PRRS på Hatting Ålborg, chr. 99393, af forsigtighedshensyn. Mistanken er derfor svag
Anbefalinger til besætninger fra SEGES:
Der er tale om en svag mistanke om PRRS.
SEGES anbefaler, at du taler med din dyrlæge om, hvordan du skal gøre i din besætning, hvis du har modtaget sæd fra ornestationen.
Oktober 2021
Skaffevarer
I Hatting A/S bestræber vi os på at have det sortiment, du som svineproducent har brug for. Vores opgave og ekspertise er at servicere svineproducenter og ikke andre inden for landbruget.
Derfor kan du også hos os lave en særbestilling af produkter, som ikke er i vores sortiment. Det kan enten være produkter, som er undgået vores opmærksomhed eller produkter i en størrelse eller farvekombination, som vi ikke har valgt at lagerføre. Vi har et vidtforgrenet net af leverandører, og vi vil strække os langt for at imødekomme dit ønske. I sagens natur kan der være leveringstid udover det sædvanlige på dette, men i al beskedenhed er vi stolte af denne ydelse.
Ring til kundeservice på 7015 9909 og hør om mulighederne.
Spørg vores kundeservice, hvis du mangler en vare, vi ikke har i sortimentet.
September 2021
Efterår er tid til optimering
Da vi i sidste nummer præsenterende vores fire dygtige konsulenter, havde I muligvis tankerne på alle mulige andre opgave. Men nu bliver dagene kortere og historisk set kommer nu den travleste tid for vores konsulenter. Så skynd jer at få booket et besøg, så vi i fællesskab kan få optimeret udbyttet i jeres besætninger.
Tryghed i arbejdsdagen
En af nyhederne i denne måned er SOS-Farmeralarm. En tryghedsalarm, som SEGES med stor succes har haft med rundt til forskellige besætninger i en periode. De gode resultater har gjort, at vi hos Hatting finder det naturligt at tage den ind i vores sortiment. I landbruget arbejder man ofte alene med store maskiner og dyr og alarmen giver tryghed for, at bæreren altid hurtigt og nemt kan få hjælp, hvis uheldet skulle være ude. Alarmen kan være et kraftigt løft i arbejdsmiljøet – også i jeres besætninger.
SOS-Farmeralarm vil være tilgængelig fra medio september. Hold øje med nyhedsbrevene og internettet.
30-08-2021
Vigtig information | Ophævelse af salgsstop for PRRS på KS-station Hatting Aalborg, CHR 99393
D. 30-08-2021 ophæves der salgsstop på KS-Stationen Hatting Aalborg CHR 99393.
Alle afklarede prøver er negative.
27. august 2021 kl. 14.00
Vigtig Information - Mistanke om PRRS på Ålborg afdeling
Den 27/8-21 indføres der salgsstop for PRRS på KS-station, Hatting Ålborg, chr. 99393.
Der er 2 blodprøver ud af 18, der er positive i én test, men negative i konfirmatorisk (bekræftende) test
og negative i PCR. Afklaring sker 29/8-21. Svar forventes 30/8-21.
Anbefalinger til besætninger fra SEGES: Der er tale om en svag mistanke om PRRS.
SEGES anbefaler, at du taler med din dyrlæge om, hvordan du skal gøre i din besætning, hvis du har modtaget sæd fra ornestationen.
Alle kunder, som har fået sæd fra Hatting Ålborg inden for de sidste 14 dage, modtager en SMS.
August 2021
Konsulenter - rådgivere - sparringspartnere
Kært barn har mange navne!
I Hatting har vi fastholdt vores koncept med at tilbyde rådgivning i jeres besætning. Det kan både være et statustjek af løberutinerne,
deling af data med os, eller et længerevarende forløb.
Målet for alle de forskellige muligheder er sammenstemmende at give dig en så optimal udnyttelse af DanBred-genetikken som overhovedet muligt.
Vores fire dygtige konsulenter har hver deres kundeportefølje, således at de lærer besætningen at kende.
Dette gøres ud fra den helt basale ide om, at rådgivning og sparring gives bedst, hvor der er personlige relationer. Vi har ikke et quickfix, som passer ned over de danske svineproducenter, men har årelang erfaring i, hvad der virker.
Nedenfor ses de fire eksperter. Har du ikke stiftet bekendtskab med dem endnu, så har du hermed muligheden.
Kundernes resultater
Vores største succeskriterie er, at vores produkter giver kunderne merværdi i form af stadig bedre produktionsresultater.
Derfor igangsatte vi i et projekt i 2019, hvor vi udviklede en tættere kontakt mellem Hattings konsulenter og kunderne. Det gør vi ved at følge kundernes produktionsresultater på ugebasis og give kunderne tilbagemeldinger med en hyppighed aftalt mellem konsulenten og den enkelte kunde.
Projektet er nu godt i gang og målet er, at vi skal følge 20 % af vores kunders resultater ved årets udgang. Endnu mangler vi at forbedre analyserne og overvågningsværktøjerne med bl.a. at integrere kunstig intelligens i modellen, men det kommer i 2022.
I samarbejde med kunden stilles målsætningerne for den enkelte besætning op, og vores konsulent følger op med kunden, hvis resultaterne er udenfor skiven og hjælper Hatting selvfølgelig med den erfaring vi har. Målet på sigt er selvfølgelig, at alle vores kunder kan læne sig tilbage i sikkerhed om, at der er nogen (Hatting), der holder øje med, at tingene går som de skal. Ligeledes er det jo let anonymt at benchmarke besætningerne, som er med i ordningen.
20. maj 2021
Hatting A/S får ny administrerende direktør
Efter 23 år i spidsen for genetikvirksomheden Hatting A/S har administrerende direktør Per Nyby Pedersen (65) besluttet,
at overlade ansvaret til nye kræfter den 1. juni. Per Granly Hansen (50), der hidtil har været Salg- og Marketingdirektør i
Hatting, bliver ny administrerende direktør i selskabet.
”Min rejse med Hatting har varet 23 år, og det har været særdeles spændende med utallige højdepunkter, hvor vi ikke mindst
er vokset fra en mindre virksomhed til en stor aktør på genetikområdet.
Jeg har følt, at tiden nu var god til at give stafetten videre, og jeg ser frem til at følge Hattings videre udvikling”
siger Per Nyby Pedersen.
Bestyrelsesformand i Hatting A/S, Christian Junker, takker Per Nyby Pedersen for hans store indsats.
“Per Nyby Pedersen har mere end nogen anden været med til at skabe den solide virksomhed, som Hatting
er i dag, med en stærk organisation, der forsyner de danske svineproducenter med avlsmateriale fra DanBred
samt farm supply-produkter af højeste kvalitet. Jeg vil derfor gerne takke Per for hans store indsats og ønske ham
god vind fremover, ” siger Christian Junker, der samtidig forklarer, at Hattings bestyrelse har valgt, at pege på
salg- og marketingdirektør Per Granly Hansen, som ny administrerende direktør i Hatting A/S.
”Per Granly Hansen har været i Hatting A/S i 23 år og kender virksomheden indgående.
Fra bestyrelsens side er vi overbevist om, at Per har den indsigt og de kompetencer, der skal til for at føre Hattings
strategi videre. Jeg vil gerne ønske ham velkommen i sit nye job,” siger Christian Junker.
Per Granly Hansen ser frem til sin nye rolle i Hatting A/S.
”Jeg glæder mig meget til de nye opgaver og jeg vil gøre mit ypperste for at Hatting også i fremtiden bliver en
virksomhed i fremdrift. Sammen med alle medarbejderne ser jeg frem til at skulle videreføre den stærke
udvikling, som Hatting er inde i,” siger Per Granly Hansen.
For yderligere information, kontakt:
Søren Møgelvang Nielsen
Kommunikationsdirektør i Danish Agro
tlf. +45 2332 8274
Maj 2021
Forsøg indenfor Kunstig Sædoverføring
Sædkvaliteten fra Hatting og vores anbefalinger om reproduktion bygger på det omfattende forsøgsarbejde, som vi har gennemført i samarbejde med SEGES og DanBred over de seneste 35 år.
I 2020 har vi afsluttet følgende forsøg
- Dyb inseminering af polte. Dyb insemination udføres med et traditionelt insemineringskateter, hvor der føres et tyndere og længere inderrør gennem katetret og videre ind gennem børhalsen. Herefter kan sæden placeres inde i børen. Det er tilladt at benytte metoden på søer (og ikke polte), hvis man har gennemført et kursus.
Denne besætningsafprøvning skulle afklare, om dyb inseminering også kan udføres på DanBred-polte, da det vil lette arbejdet i besætningerne at anvende samme insemineringsteknik ved alle løbninger. Polte har en meget snæver og snoet børhals og det lykkedes kun at indføre inderrøret ved 39 % af 138 polte indenfor 5 minutter. Teknikken til at inseminere polte ved dyb insemination er således ikke klar til at blive implementeret i praksis. - Sædens holdbar. Sædfortynderen Elixir fra det franske firma GenePro sælges som langtidsholdbar. Besætningsafprøvningen viste, at det kostede 0,3 gris pr. kuld, når Elixir bruges til løbning 5-7 dage gammel sammenlignet med vores normale EDTA-fortyndede produktionssæd brugt dag 1-3. Faringsprocenten blev ikke påvirket.
- Påvisning af PRRSV hos orner. Blod er bedre end sæd til påvisning af PRRSV i det akutte stadie af smitte med PRRSV. Det var konklusionen på en undersøgelse baseret på materiale fra 35 orner, som blev slagtet ud fra en ornestation, der var smittet med PRRSV1. Blandt 16 orner, der var ”akut” smittede, var syv orner PRRSV-positive i blod, men negative i sæd, og kun en orne positiv i sæd og negativ i blod. Blandt de resterende 19 orner, der var ”kronisk” smittede, var fire orner positive i blod, men ikke i sæd, og tre orner var positive i sæd og negative i blod. De histologiske undersøgelser afslørede kun få forandringer i væv fra ornerne. Da overvågningen af ornestationer er designet med henblik på påvisning af PRRSV hurtigst muligt efter smitte, bekræfter resultatet af denne undersøgelse, at blod er det materiale, der er bedst egnet til denne type af overvågning. Resultaterne viser også, at en PRRSV-negativ test af blod i et kronisk stadie, ikke er en garanti for, at der ikke kan være PRRSV i sæden.
- Test af spytprøver for PRRSV. Der kunne påvises PRRS-virus i alle virustilsatte spytprøver, selvom 17 % af ornerne havde hæmmende substanser i spyttet. Sammenblanding af spytprøver med hæmmende substanser i en pool medførte ikke, at resultatet af testen blev hæmmet mere end ved prøver fra enkelte orner. Det er derfor muligt at bruge spyt i stedet for blod ved overvågning af frihed for PRRS-virus på f.eks. ornestationer.
Igangværende undersøgelser
- Efterstimulering med ny orne foran søerne efter inseminering (20 minutter).
- Hygiejne ved inseminering. Faringsprocent ved brug af enkeltpakket sammenlignet med almindeligt kateter.
- Sædens holdbarhed med EDTA-sædfortynder. Tidligere undersøgelser har vist, at produktionssæd kan holde sig 4 dage med vores normale ETDA. I en ny afprøvning vil vi teste befrugtningsevnen helt ude på 5. døgn. Vi måler på faringsprocent og kuldstørrelse.
- Sædens holdbarhed. Sædfortynderen SPERMAX fra det spanske firma Magapor sælges som langtidsholdbar, og vi vil teste den 5-7 dage efter produktion.
- Herudover tester vi forskelligt måleudstyr som anvendes til at kontrollere sædens kvalitet. Målingerne bruger vi i forsøgsarbejdet og til at kontrollere ornernes sædkvalitet, så de dårligste orner sorteres fra.
14-04-2021
Vigtig information | Ophævelse af salgsstop i Billund
Sundhedskontrollen/Fødevarestyrelsen har i dag ophævet salgsstoppet på Billund afdelingen for mistanken for SVD (smitsom blæreudslæt) .
Vigtig information | Mistanke om SVD i Billund
Den 09-04-2021 indføres der salgsstop grundet Offentlig tilsyn pga. kontaktmistanke om SVD (smitsom blæreudslæt) på Ornestation CHR 22261 Billund, Hatting. Mistanken vurderes derfor svag
Tidligere i dag blev indført offentligt tilsyn på Ornestation CHR 11856 Gråbjerggård, Hatting, efter at der er ved laboratorieundersøgelse af eksportprøver blev fundet en positiv prøve og en tvivlsom prøve for SVD. Da der er flyttet dyr fra Billund til Gråbjerggård indenfor de seneste 28 dage, indføres der offentligt tilsyn pga. kontaktmistanke på Billund.
Bemærk at der er ikke solgt sæd fra Gråbjerggård, da den udelukkende benyttes som ornestation til eksport af sæd. Derfor er der heller ikke udsendt meddelelse om Gråbjerggård til DanBred avl- og opformeringsbesætninger, da der ingen smitterisiko er fra Gråbjerggård via sæd.
FVST besøger Gråbjerggård på mandag og afklaringen forventes afsluttet tirsdag d. 13. april, hvor afklaringen af Billund så også er sket.
SVD er en meget smitsom virussygdom, og symptomerne ligner mund- og klovsyge, men er aldrig konstateret i Danmark..
SEGES anbefaler at du kontakter din dyrlæge, hvis du er i tvivl om hvordan du skal håndtere sæd og dyr insemineret med sæd fra Billund i din besætning.
Har du fået sæd fra Billund inden for de seneste 14 dage får du en sms.
April 2021
Luftfiltrering på alle Hattings KS-stationer
Hatting har på etableret virusfiltre på alle sine 10 KS-stationer. Det er gjort for at undgå, at luftbåren smitte trænger ind i staldene. Der er en del svinesygdomme, der kan overføres med luften, bl.a. PRRS, mycoplasma og lungesyge.
Systemet er opbygget således, at al luft bliver blæst ind i staldene gennem filtre ved hjælp af en ventilator. Det betyder, at der er et mindre overtryk i staldene i forhold til udenfor. Herved er man sikker på, at al væsentlig luft går igennem filtrene. Fysiske filtre er valgt, for der er dokumentation for, at det fjerner viruspartikler. Undersøgelserne er amerikanske.
I hver indblæsningsenhed er der to filtre, et groft filter til store urenheder og et finere filter (klassifikation: MERV 16). Det fine filter fanger de fleste viruspartikler, bakterier m.v. Da man blæser luften igennem filtrene ind i staldene, skabes der et mindre overtryk. Det er dog umuligt at garantere, at al luft går gennem filtrene, fordi under forskellige vejrforhold, for eksempel stærk blæst, kan der komme luft ind anden vej fra.
Luftfiltrene er derfor ingen garanti for, at der ikke kommer sygdomme ind i staldene. Smitte kan komme ind via andre veje. Men risikoen, for at det sker gennem luften, er væsentlig minimeret. Hatting har derfor fortsat et overvågningsprogram gennem blodprøver og visuel kontrol, der opdager eventuel smitte.
Marts 2021
Hattings nye sædposer med tap
Vi har spurgt alle vores kunder, hvad de synes om den nye pose med tap. Tak for alle svarene. Det er noget svært at uddrage en konklusion, men lidt over halvdelen er rigtig glade for den nye tap. Vi har dog haft det samme antal reklamationer over sædposer, som vi havde året før, hvor vi brugte den almindelige pose. Reelt havde vi i 2020 lige omkring 120 reklamationer på poserne og det antal skal holdes op imod, at vi har 125.000 leveringer af sæd hvert år.
Der er forskellige problemstillinger:
- Tappen passer ikke til alle katetre
Selvom vi inden starten havde tjekket en række katetre på markedet, så må vi konkludere, at der er/var problemer med, at katetre fra en enkelt anden leverandør ikke passer godt nok. Inderdiameteren i katetrene passer ikke til tappen selvom denne er konisk. De katetre som Hatting sælger passer selvfølgelig og det gør en række andre katetre også.
- Tappen sidder løst på eller vristes løs af posen
Ingen tvivl om, at der i nogen tilfælde er problemer med, at tappen ikke sidder godt nok fast på selve posen. Eller når man sætter tappen på posen, bliver posen utæt. Posen skal selvfølgelig være i orden og robust nok.
Når man indfører nye produkter, vil der altid være udfordringer, og vi har måske ikke været gode nok i at forklare, præcis hvordan katetret skal monteres på tappen. Ikke for at fraskrive os et ansvar, men alt kan ødelægges og det kan vores poser også. Vores poser bliver kontrolleret på en række punkter, inden vi får dem leveret, men vi skal have endnu mere fokus på, at tappen sidder ordentlig fast og plastikken omkring ikke må være for tynd, så den går i stykker.
Så hvad gør vi? Skal vi fortsætte med den nye pose eller skal vi gå tilbage til den gamle? Det vil vi selvfølgelig overveje, men kommentarer er fortsat velkomne. Ring eller skriv gerne til kundeservice.
05-02-2021 kl. 16:00
Vigtig information | Ophævelse af salgsstop på Horsens afdeling
Horsens genåbner
Hatting Horsens genåbner, da alle blodprøveanalyser har vist, at Horsens er fri for PRRS.
03-02-2021 kl. 15:29
Vigtig information | Mistanke om PRRS på Horsens afdeling
På grund af svag mistanke, er der indført salgsstop på Horsens-afdelingen for PRRS, idet der er fundet 1 positiv prøve ud af 22 prøver med anvendelse af Elisa-test/og IPT-test.
Prøven er negativ i PCR-test.
Ornen der reagerede, er orne nr. 5199.
Besætninger der indenfor de sidste 14 dage har modtaget sæd fra denne afdeling, får direkte besked på SMS. Der tages opklarende blodprøver og resultatet foreligger, så hurtigt som muligt.
Februar 2021
Med sæd fra Hatting får du del i DanBreds genetiske fremgang
Avlsfremgangen for alle racer i DanBred har i det seneste år været på 12,56 kr. pr. LYD-gris. Det betyder, at en besætning på 1.000 søer med slagtesvin har fået mulighed for en merværdi på lidt over ca. 400.000 kr. i gennemsnit pr. år de seneste 3 år. Populært kan man sige, at hver sæddose er blevet omkring 75 kr. mere værd.
Værdien af avlsfremgang fremkommer ved, at avlsmålene er værdiansat og derfor kan man beregne, hvad avlsfremgangen har betydet økonomisk. Det er avlsbesætningerne, der er med til at skabe avlsfremgangen. Den avlsfremgang, som du som kunde ved Hatting har fået del i, har ikke betydet, at priserne er steget. Som kunde ved Hatting får man altså denne fremgang helt automatisk. Man har således i 2020 fået et produkt som er væsentlig mere værd end i 2019, uden at prisen er steget tilsvarende. Det skal du som kunde være opmærksom på og derfor skal man som kunde selvfølgelig spørge ind til, om ens avlsselskab skaber økonomisk fremgang for ens besætning. Ellers er det jo spild af penge at købe ny genetik ind hele tiden.
Januar 2021
To nye sædprodukter
Kunderne kan have forskellige ønsker til vores sædprodukter. Derfor har vi valgt at tilbyde to nye produkter, fordi man kan styre antallet af levende grise dag 5 efter faring. Det kan man styre afhængig af, hvilke Duroc orner man bruger. Vil man gerne have flere levendefødte på 5. dagen, så skal man vælge FertilDuroc-høj. Vil man gerne have færre grise dag 5, så kan man vælge FertilDuroc-lav.
DurocFertil-høj ornerne vil have anlæg for mindst 0,4 grise højere end gennemsnittet på 5. dagen. Hvis du ønsker mindre fokus på kuldstørrelsen og større vægt på de andre avlsegenskaber kan du vælge DurocFertil-lav. Disse vil have anlæg for mindst 0,4 grise færre end gennemsnittet (LG5). I nedenstående figur kan du se, hvor mange orner Hatting har med anlæg for enten høj eller lav kuldstørrelse. I gennemsnit vil de orner vi udvælger til de to typer sæd, være henholdsvis mindst 0,4 grise per kuld på dag 5 over eller under gennemsnittet.
Vil du høre nærmere om de nye sædprodukter, så kontakt en af vores konsulenter og hør, hvad vi kan gøre netop i din besætning.
Hatting får pris som socialt ansvarlig virksomhed
December 2020
Hatting har gennem en årrække sat en ære i at være socialt ansvarlig.
At være socialt ansvarlig betyder for os, at vi giver plads til vores medmennesker på kanten af arbejdsmarkedet.
Vi har ansat en række medarbejdere, som har forskellige lidelser som gør, at de ikke kan arbejde fuld tid.
Ligeledes mener vi også, det er vores pligt at uddanne nye medarbejdere i de funktioner vi har i virksomheden. Det betyder, at vi tager elever ind i vores stalde, lager, økonomi m.v. som det nu passer bedst.
Vi har sat et mål op for, at vi skal have et vist antal personer omregnet til fuldtidsansatte ansat. Man kan også beregne det på en anden måde, som viser, at knap 10 % af vores arbejdstimer dækkes af medarbejdere i denne kategori.
I år har vi så fået et diplom fra Horsens kommune for at give personer på kanten af arbejdsmarkedet plads. Det er vi rigtigt stolte over og mener, at det er at vise ”samfundssind” på vores måde.
Vil du have sparring til din besætnings reproduktionsresulter?
November 2020
Hatting leverer sæd til din besætning og vi ønsker naturligvis, at du får bedst mulige resultater.
Derfor tilbyder vi gratis at indgå i et sparringsforløb. Vi ser på dine resultater med friske øjne, og kan give dig og dine medarbejdere inspiration ud fra erfaringer fra andre besætninger og fra den nyeste viden.
Vi vil lave en individuel aftale om, hvordan vi skal følge dine resultater. Vi kan aftale, hvor tit vi skal kontakte dig,
men som minimum får du en statusrapport to gange om året. Vi kan også kontakte dig, hvis vi ser, at resultaterne afviger fra det normale. Forudsætningen er, at vi har adgang til dine reproduktionsdata.
Den adgang får vi gennem data fra PigVision fra AgroSoft.
Her har du nu mulighed for at dele data med Hatting A/S. Det betyder, at Hatting på ugebasis kan følge din besætnings data for ”Totalfødte” og ”Drægtighedsprocent”, hvilket er en kæmpe fordel i vores samarbejde.
Vi vil kontakte vores kunder, men du er velkommen til at kontakte os.
PRRS mistanke i Odense afdelingen
17/7 2020 kl 18.30
Salgsstop for PRRS2 på Hatting Odense CHR 60479, som blev indført 8. juli 2020 OPHÆVES.
Alle orner er undersøgt for PRRS-virus 2 gange med en uges mellemrum med negativt resultat.
11/7 2020 kl 08.45
Resultatet er nu kommet. Ved PCR test er alle øvrige orner fundet fri for PRRS. Den orne som reagerede (nr 2022) i stikprøvekontrollen blev testet igen og fundet positiv i PCR, men negativ i sæden. Ornen blev samtidig aflivet. Sundhedskontrollen tager nu stilling til, hvad der yderligere skal ske. Afdelingen er fortsat lukket.
10/7 2020 kl 17.45
Vi har her kl 17.45 endnu ikke fået svar på de opklarende prøver fra Hatting Odense. Vi melder ud så snart resultaterne forelægger.
9/7 2020 kl 15.00
Update på PRRS mistanke i Odense
Kl 09.00 påbegyndte Hatting at blodprøve samtlige 437 orner på Odense afdelingen. Det gik rigtigt godt og vi forventer resultaterne i morgen. Vi melder naturligvis straks ud, når vi har noget nyt.
Ornen som reagerede i første omgang var orne 2022. Den har været tappet 5 gange, men har ikke levet op til krav om vores sædkvalitet, så der er ingen kunder, der har fået fra den i dens levetid.
8/7 2020 kl 17.00
Salgsstop for Prrs på Hattings Odense PRRS-vaccinerede afdeling
Den 8. juli 2020 indføres der salgsstop for PRRS 2 på Hatting Odense CHR. 60479.
1 pool af blod fra 5 orner er fundet positiv for PRRS-virus. Blodprøverne fra poolen undersøges individuelt hurtigst muligt
Anbefalinger til besætninger:
SEGES anbefaler, at du taler med din dyrlæge om, hvordan du skal gøre i din besætning, hvis du har modtaget sæd fra ornestationen.
9/7 2020 kl 7.30
PRRS mistanke i Aalborg afdelingen
Salgsstop for PRRS1 på Hatting Aalborg CHR 99393, som blev indført 4. juni 2020 OPHÆVES.
Alle orner er undersøgt for PRRS-virus med negativt resultat.
17/6 2020 kl 20.30
Salgsstop på Hatting Aalborg opretholdes
Tirsdag den 16. juni blev der taget nye blodprøver på ornestationen. Resultaterne har netop vist, at én pool af blod fra fem orner er positiv for PRRS1-virus.
I går tirsdag den 16. juni 2020 blev der udtaget blodprøver af alle orner på Hatting Aalborg til afklaring af salgsstoppet for PRRS1, som blev indført den 8. juni 2020.
Resultatet af blodprøverne viser, at der er 1 pool af blod fra 5 orner, som er positiv for PRRS1-virus. De individuelle blodprøver fra poolen undersøges for PRRS1-virus torsdag den 18. juni 2020.
Salgsstoppet opretholdes for nuværende.
10/6 2020 kl 19.00
Alle orner testet negativ for PRRS-virus hos Hatting Aalborg
Der er kommet svar på de 287 blodprøver udtaget fra orner hos Hatting Aalborg. Alle blodprøverne var negative for PRRS-virus. Prøverne blev analyseret i pools af 5 og 5.
Salgsstoppet for Hatting Aalborg gælder fortsat, og der kan tidligst om en uge tages nye prøver af alle orner til afklaring af, om salgsstoppet kan ophæves, da KS-reglerne foreskriver, at man tidligst kan teste en ornestation virusfri syv dage efter, at det sidste positive dyr er fjernet.
Virus ikke påvist i sæden fra Hatting Aalborgs PRRS-positive orne
Vi har samtidig fået svar fra PCR-analysen af sæden fra den første PRRS-positive orne. Testen viste, at der ikke kunne påvises PRRS-virus fra sæden, som er udtaget lige før aflivning.
SEGES’ taskforce er i tæt dialog med Fødevarestyrelsen om, hvordan vi skal håndtere de besætninger, der har modtaget sæd fra Hatting Aalborg. Vi opdaterer siden løbende og melder ud, så snart vi har noget klar.
Læs mere her
8/6 2020 kl 17.15
Salgsstoppet opretholdes fra fredag d. 5. juni på den PRRS-vaccinerede KS-station Hatting Ålborg, idet der er fundet 1 svagt reagerende prøve i testmetoden PCR. Opklaringen fortsætter og der forventes PCR svar på alle orner onsdag.
SEGES anbefaler, at du taler med din dyrlæge om, hvordan du skal gøre i din besætning, hvis du har modtaget sæd fra ornestationen. Alle kunder der har modtaget sæd de seneste 14 dage fra afdelingen blev orienteret fredag d. 5 juni.
4/6 2020 kl 17.15
Den 4/6-20 indføres der salgsstop på Hatting Ålborg, chr. 99393 pga. svag mistanke om PRRS.
Salgsstoppet indføres som en sikkerhedsforanstaltning på baggrund af et inkonklusivt PCR-svar af en enkelt pool af prøver, dvs. at det ikke kan afgøres ved første undersøgelse, om poolen er svagt positiv eller negativ. Der er i alt undersøgt 4 pools for PRRS ved PCR, hvori der indgår 19 orner. De øvrige 3 pools er negative. Alle prøver i poolen med inkonklusivt resultat undersøges individuelt i PCR på mandag den 8/6-20 og svar forventes samme eftermiddag.
Salgsstoppet indføres derfor for en sikkerheds skyld, indtil vi har det endelige var.
SEGES anbefaler, at du taler med din dyrlæge om, hvordan du skal gøre i din besætning, hvis du har modtaget sæd fra ornestationen.
Information vha. sms er sendt til de kunder der har modtaget sæd fra ornestationen de sidste 14 dage.
På Ålborg afdelingen er der etableret luftfiltering på staldene medio maj, hvorved risikoen for luftsmitte med PRRS må anses for at være meget meget lille.
IT-problemer
4/6 2020 kl 10.30
Hatting er ved at være på omgangshøjde igen efter det omfattende hackerangreb mod vores IT-systemer d. 19. april. Næsten hele vores IT-struktur er blevet reetableret. Det betyder, at vi kan sende fakturaer for april måned. Den vil du modtage en af de nærmeste dage. Vi har bestræbt os på at gøre den så fejlfri som muligt, men vi kan ikke helt udelukke, at der er fejl i den. Nærlæs den og ring endelig, hvis der er noget, der ikke stemmer med det leverede.
Vores topmoderne hjemmeside har hele tiden fungeret, men billederne på vores produkter har manglet. De er kommet på i sidste uge og vores bestillings App kører ligeledes igen - Nu endda med en hurtigere måde at bestille på. Prøv den.
På produktionssæd kan vi nu igen levere den produktinformation vi hidtil har gjort dvs., der er avlsindeks på alle typer af sæd vi sælger.
Ligeledes er vi på vej til at få styr på vores lager af Farm Supply produkter og vi har, og har haft, alt for mange ordrer vi ikke kan levere. Det arbejder vi fortsat kraftigt på. Ligeledes er vores kundeservice medarbejdere igen mødt ind efter næsten 3 måneder med hjemmearbejdsplads på grund af Corona.
Men glæd dig. Vi har en del nye tiltag i luften, som vi lancerer her i løbet af sommeren. Blandt andet en hjemmeside, hvor du kan analysere dit køb, en forbedret App tilpasset dig som kunde, automatisk overvågning af din faringsprocent/kuldstørrelse i besætningen m.v.
20/5 2020 kl 07.30
Hatting er forsinket en anelse i dag grundet Hacker angrebet, men vi er på vej. Der leveres ikke Farm Supply produkter og vet. medicin idag. Hacker angrebet fra 19. april driller os fortsat i ret alvorlig grad. Men leveringssikkerhed er meget vigtig for os.
Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at levere. Vi forventer derfor, at anvende nøddrift til leveringer i morgen, torsdag, hvor vi forventer at levere det Farm Supply og veterinær medicin, som skulle have været ude i dag.
Grundet Corona sidder vores kundeservice stadig hjemme, men svarer gerne på alle spørgsmål på telefonen.
7/5 2020 kl 12.30
Vi ser lys for enden af tunnelen med hensyn til vores IT-systemer. Vi har fået en nødserver op at stå, så vi nu er begyndt at lægge sædordrer ind i vores gammelvante system. Det fungerer fint, men følgesedlerne ser ud, som de har gjort de sidste uger. Vi har alle historiske data, så det hjælper os også i det daglige arbejde.
Vi har og har haft kolossale udfordringer med at få vores Farm Supply op at stå og vi har fået en del kritik for det. Det meste har været fuld berettiget, men vi har i denne periode leveret over 2500 ordrer med Farm Supply. Vi har i den næste stykke tid desværre ikke mulighed for i telefonen at informere om eventuelle restordrer, men vi forventer, at vi fra næste uge nærmer os normale leveringstider på vores Farm Supply.
Vi har også vores kørselsplanlægning oppe at køre og vi sender SMS ud med leveringstidspunkt. Desværre er ikke alle data i det system helt up to date, men vi arbejder kontinuerligt på at forbedre denne service.
Det har været meget omtumlede 3 uger for os, hvor vi virkelig har trukket store veksler på dig som kunde, men også på vores medarbejdere. Nu nærmer vi os mere den almindelige hverdag, og vi vil gøre alt for at få dagligdagen og samhandlen til at forløbe så gnidningsfrit som overhovedet muligt.
Det er endnu uklart, hvornår vi kan sende faktura for april måned.
Vi håber på din forståelse og beklager ulejligheden.
30/4 2020 kl 15.00
Vi kører stadig nødplan og alle i Hatting knokler, for at I kan få sæden inden klokken 10. Uanset hvor godt vi gør det, så kan manglende leveringer i denne tid desværre ikke helt undgås. Vi har ekstra bemanding klar til at køre med det samme dag, så hurtigt som muligt. Men det vil være en stor hjælp, hvis du/I efter klokken 10 og inden middag vil tjekke om det leverede svarer til det forventelige. Så kan vi komme ud hurtigst muligt, hvis der skulle ske en brist. Vi leverer stadig over 97 % af sædpakkerne uden problemer, og enkelte dage har vi været meget tæt på 99 %.
Vi har fået vores SMS-system med forventet leveringstidspunkt op at køre i dag.
Farm Supply produkterne har vist sig at være en meget stor udfordring, og vi kører produkter ud tirsdag, torsdag og lørdag - som minimum indtil vores systemer er oppe igen. Der er en del Farm Supply produkter, der er forsinket alt for længe og det beklager vi, ligesom der er nogle ordrer, der er mistet for os. Det kan ikke undgås i en stor manuel proces som den vi er i nu. Men vi har fået tingene på sporet med bestillingerne i indeværende uge. Leveringstiden er længere end vanligt, men det kommer vi efter.
Vi beklager naturligvis ulejligheden
23/4 2020 kl 13.00
Det går bedre dag for dag
Hatting arbejder fortsat efter nødprocedurer manuelt på grund af IT-hackerangrebet. Alt går godt og vi får flere og flere manuelle systemer bygget op til at blive en rutine. I dag starter vi så småt med at distribuere kundernes Farm Supply og fortsætter de næste dage incl. lørdag. Farm Supply vil ikke blive leveret sammen med sæden, da prioriteten er, at sæden kommer ud så tidligt som overhovedet muligt. I får naturligvis ikke yderligere fragttillæg for det. I næste uge forventer vi at levere Farm Supply særskilt tirsdag og torsdag. Vores medarbejdere i kundeservice kontakter de kunder, som køber Topnavnesæd. Vi er på vej til at få et SMS system sat op. Du kan hjælpe os meget ved at bestille Farm Supply direkte på vores hjemmeside, som kører men desværre uden billeder af produkterne. Sæden kan du bare bestille hos kundeservice. Har du en fast bestilling på produktionssæd, har vi en kopi af dem et stykke tid endnu.
På grund af Corona krisen sidder vores medarbejdere fortsat i deres private hjem, hvorfor hundegøen og barnegråd kan forekomme.
Vi er ved godt mod og håber du som kunde bærer lidt over med os i denne tid.
21/4 2020 kl 17.15
Leveringer fra Hatting
Det fortsatte IT nedbrud betyder, at Hatting stadig anvender nøddrift. Vi har ikke mulighed for endnu at sende SMS med leveringstidspunkt. Men vi arbejder på en nødløsning.
Vi forventer, at have alle ordrerne ude inden kl 10.00-11.00, men de tidspunkter I plejer at få på kan vi ikke overholde. Hvis bestillingen ikke er i hænde omkring kl 10.00, så er du selvfølgelig mere end velkomne til at kontakte os.
Farm Supply/produkter leveres igen 1. gang på lørdag d. 25. april. Vi opfordrer dig til at bestille produkter på hjemmesiden, fordi der herved automatisk kan generes en følgeseddel. Det vil hjælpe os meget. Tak. Vi leverer alle de produkter, som skulle have været leveret i denne uge.
Køber du Topnavnesæd, og skal have levering på fredag, må du meget gerne kontakte kundeservice fra i morgen onsdag. Det gælder både produktionsbesætninger og opformeringsbesætninger.
Alle leveringerne kører nu nogenlunde normalt og vi håber på forståelse på vores vanskelige situation.
20. april 2020
Det gik nogenlunde - og det bliver bedre.
Der er naturligvis store udfordringer, når en virksomhed som Hatting skal genskabe, producere og levere sæd til knap 1000 kunder uden at have adgang til vores almindelig systemer. Herudover er Danmark jo også delvis lukket på grund af Corona virus. Det er jo ingen let operation.
Men det gik alligevel for de allerfleste leveringer. Sæden kom ud. Men selvfølgelig er der uheldige episoder, hvor vi nåede alt for sent ud til kunder og vi havde vanskelig ved at give kunden, de normale præcise svar om leveringshorisonten. Det beklager vi. Det er selvfølgelig ikke godt nok. Det skal vi lære af. Vi må desværre se i øjnene, at vi sandsynligvis skal arbejde uden systemerne resten af ugen og vi håber på din forståelse. Vi gør det så godt vi kan. Vi forventer at kunne levere Farm Supply sidst på ugen, hvis det ikke går ud over vores sædleverancer.
Vi er naturligvis kede af situationen, men hacking er desværre en dagligdags foreteelse, selv med alle de sikkerhedsforanstaltning vi har, som del af en stor koncern.
Månedens info april 2020
Lad Hatting hjælpe dig med at få så meget som muligt ud af den gode notering
I denne tid med meget høje priser er det naturligvis særlig vigtigt at bruge alle kneb for at få så høj en faringsprocent og kuldstørrelse som overhovedet muligt. Vi stiller os gerne til rådighed med vores ekspertise inden for dette. Vi har netop besluttet, at vi i løbet af 2020 vil afholde en række kundemøder, hvor vi fortæller om de forskellige produkter og om, hvad man skal gøre for at få faringsprocenter over 90 %. Desuden forventer vi at lave en del webinarer samt podcasts til dig og dine medarbejdere.
Er der noget, vi skal gøre anderledes?
I Hatting er vi naturligvis åbne for kommentarer fra vores kunder. Så derfor, hvis du mener, vi skal gøre noget anderledes, skal du bare kontakte enten mig (pnp@hatting-as.dk) eller vores kundeservice.
Læs mere om vores konsulenter her
Hatting hjælper Mors i nødens stund
Ornestation Mors er i knibe, fordi et af selskabets afdelinger er under mistanke for PRRS. Derfor har Ornestation Mors svært ved at levere DanBred sæd til alle sine kunder. Hatting har valgt, at optræde i denne situation, som en god kollega og hjælper Ornestation Mors og deres kunder ud af kniben.
Leveringssikkerhed er alfa og omega for Hatting. Hatting har nemlig en overkapacitet på ca. 10-20% . Derfor har Hatting mulighed for, at levere sæddoser til Ornestation Mors. Overkapaciteten har Hatting for, at kunne imødegå et salgsstop på en af sine afdelinger. Vi skal altid kunne levere. Ingen af Hattings kunder må på noget tidspunkt mangle DanBred sæd af høj kvalitet. Ellers går produktionen af grise naturligvis i stå.
Men i denne situation hjælper vi gerne Ornestation Mors. Hattings kunder har dog naturligvis 1. prioritet på kvalitetssæd fra fra Danbred.
Månedens info marts 2020
Vi leverer et godt produkt
Hatting leverer et supergodt produkt - for det viser alle resultater blandt vores kunder. Det er ikke længere en fremtidsdrøm at have mere end 40 fravænnede grise pr. årsso og en faringsprocent midt i halvfemserne. I et system hvor der produceres 4.400.000 doser sæd om året, kan fejl desværre ikke undgås, men langt hovedparten opdager vi, inden produkterne når ud til kunderne.
Vi anstrenger os hver dag for at levere et godt produkt. Samtidig har vi en række systemer, der overvåger at vi holder os på sporet. Vi er underlagt en særskilt lovgivning – en bekendtgørelse om ornesæd. Hvert halve år kommer der dyrlæger fra Fødevarestyrelsen på besøg for at kontrollere, at vi overholder bekendtgørelsen, især med hensyn kontrol af sygdomme, smitteoverførsel og hygiejne i hele kæden – fra orne til pose.
Herudover har vi fra DanBred et regelsæt, vi skal følge som især peger på smittebeskyttelse og sædens befrugtningsmæssige kvalitet. Det vil sige indsendelse af prøver til forskellige laboratorier, for at kontrollere sædens bevægelighed, sædcelleantal samt at sæden er fri for bakterier. Herudover indsender vi data fra vores ”produktionsresultater” til SEGES Svineproduktion hver uge. Så vi er gennemkontrolleret i alle ender og kanter.
PRRS-smitten i juli måned
Derfor overvåger vi naturligvis også for PRRS, men alligevel var der som bekendt 44 besætninger som blev smittet med PRRS sommeren 2019. Vi er i løbende dialog med disse besætninger, for at finde en løsning som alle kan være tilfredse med. Vi vil selvfølgelig dialogens vej, men det tager bare lang tid, for det er en meget kompliceret sag. Vi håber selvfølgelig, vi finder en mindelig løsning.
Produktionsresultaterne fra vores kunder viser, at sæden fra Hatting resulterer i topresultater.
Notat vedr. årsag til PRRS smitte af Hatting Horsens
Notat fra SEGES Svineproduktion, om årsagen til smitte af Hatting Horsens sommeren 2019, klik her
Alle DanBred-ornestationer testet fri for PRRS
Alle DanBred-ornestationer, vaccinerede såvel som ikke vaccinerede, er blevet testet fri for PRRS. Alle ornestationer bliver PCR-overvåget hver uge.
De fire PRRS-vaccinerede ornestationer er i løbet af den seneste måned blevet testet for PRRS ved PCR. Fremover indgår de PRRS-vaccinerede ornestationer i den ugentlige PCR-overvågning for PRRS, akkurat ligesom ikke-vaccinerede ornestationer.
”Vi havde ikke regnet med at finde PRRS på nogle af ornestationerne. Når det er sagt, så har episoden med PRRS på en ornestation sidste år gjort, at vi i fremtiden hellere vil gå med livrem og seler end at ende ud i en lignende situation,” siger Christian Fink Hansen, sektordirektør i SEGES Svineproduktion.
Det nye setup med test af ornestationerne betyder, at Sundhedskontrollen har ugentlig PCR-overvågning af DanBreds ornestationer. Samtidig er reglerne for kommunikation til eventuelt berørte landmænd ved fund af PRRS på en ornestation strammet op, og vil ske inden for 3 timer efter modtagelse af laboratoriesvaret.
Månedens info februar 2020
Hvad er der fokus på i 2020
Hatting er klar til 2020 og vil videreudvikle vores forretning til gavn for vores kunder. Den teknologiske udvikling går hurtigere end nogensinde og det er vigtigt at kende sin vej i dette felt, for at få det bedst mulige til færrest mulig penge.
Der hersker ingen tvivl om, at vi vil udvikle vores digitale bestillingsmuligheder yderligere i det kommende år. Du vil kunne opleve, at vores app vil sende dig push-beskeder, hvis du springer en bestilling over og ellers plejer at bestille af den vej.
Ligeledes vil hjemmesiden vise dig flere kundetilrettede varer, uden at du behøver at ændre en masse indstillinger. Det er den vej det går og vi vil være med fremme. Ikke for enhver pris, men for det som giver mening for dig og os.
Et af de største fokusområder for Hatting internt er den løbende ideudvikling. Vi stræber efter at gøre tingene en lille smule smartere og bedre hver dag. Det er kun igennem løbende udvikling af små og store ideer, at vi til stadighed kan være en sparringspartner for dig.
Vi vil ligeledes hjælpe vores kunder til at få det bedste ud af de sædprodukter vi sælger og hvis kunderne ønsker det, så vil vi overvåge, at der opnås de bedste resultater.
Læs information omkring PRRS her
Månedens info januar 2020
DanBreds genetiske fremgang med sæd fra Hatting
Avlsfremgangen i DanBred har været 13,45 kr. pr DYL-gris som gennemsnit for de seneste 3 år. Det betyder, at en besætning på 1000 søer med egne slagtesvin får en merværdi på ca. 470.000 kr., og det gælder vel at mærke hvert år. Så gå ikke på kompromis med valg af genetik, når det drejer sig om indtjening.
SEGES Svineproduktion arbejder fortsat på at udvikle bedre grise, senest er indført en bedre metode til at vurdere grisens styrke.
Hatting leverer sæd til over 70 % af alle løbninger, og vi spiller derfor en væsentlig rolle i at udbrede DanBreds avlsfremgang til hele Danmark. Det er vi stolte af. Vi leverer sæden med stort fokus på sædkvaliteten og du har mulighed for at vælge sædtype efter indeks.
Smågrisenes værdi afhænger af avlsindekset. Alle avlsselskaber giver deres dyr et indeks. Men hvad er det værd i kroner? DanBred er de eneste, som åbent dokumenterer testresultater og sætter værdi på indekset. Aktuelt er indekset beregnet til 0,84 kr. pr point. Det er forbløffende at se hvad fx Duroc-hangrisene på forsøgsstationen ”Bøgildgård” har præsteret i afprøvningerne.
Se tabel med de 3 vigtigste egenskaber:
Egenskab (30-100 kg) | Duroc hangrise |
Daglig tilvækst | 1214 g/dag |
Foderudnyttelse | 2,06 FEs/kg |
Kødprocent | 62,0 % |
Hatting KS sætter alle sejl til mod PRRS
Læs artiklen i Landbrugsavisen her
Månedens info december 2019
Her ser du fremtiden
Hatting har ca. 250 medarbejdere rundt omkring i landet (mange er deltidsansatte, så omregnet bliver det til ca. 150 fuldtidsmedarbejdere). For en del år siden fastsatte vi i vores strategi et mål om antal elever. Målet er hele tiden at have otte elever ansat. Men lige nu har vi 11. Der er både almindelige landbrugselever, men også EGU’er, IGU’er og voksenelever.
Social ansvarlighed
Udover eleverne har vi også et mål for vores sociale ansvarlighed. Derfor har vi p.t. 19 medarbejdere i flexjob rundt omkring i virksomheden. Vi bør som virksomhed være med til at sikre, at medborgere med udfordringer også får plads på arbejdsmarkedet.
Den sociale ansvarlighed – også kaldet corporate social responsibility (CSR) – er til gavn for så vel virksomhed som medarbejder og samfund. Sidste år modtog vores Billund-afdeling Billund kommunes sociale virksomhedspris og i Horsens har vi netop igen fået tildelt et såkaldt CSR-mærke, som synligt bevis på vores indsats.
Månedens info november 2019
Beskyttelse er bedre end overvågning
Lige nu er vi i gang med at montere luftfiltre på vores Skjern-afdeling. Afdelingen ligger på Barslundvej 15 i Tarm og har 400 orner. Der er næppe mange, der har lagt mærke til afdelingen, selv om den fylder ret meget. Som alle andre af Hattings afdelinger ligger den isoleret fra andre svinebesætninger. Der er ifølge CHR-registret en besætning 2 km mod syd med søer samt en besætning ca. 3,5 km mod vest. Så afdelingen ligger meget afsides.
Alligevel har vi valgt at montere luftfiltrering på afdelingen. Vi har valgt en dokumenteret løsning. Det betyder, at der er fysiske filtre som luften skal igennem, inden den kommer ind i stalden. Da virus bindes til vanddråber, har man en porestørrelse (MERV 16), der opfanger 95 % af vanddråberne ned til 0,3 μm.
Vi etablerer filtrene over vores tidligere indsugningsventiler (se billede) og efter filtret sidder en lille ventilator, der skaber et lille overtryk i staldanlægget. Amerikanske undersøgelser har vist, at denne metode er meget sikker. Så det mener vi, er det bedste, vi kan gøre.
Herudover har vi naturligvis en række sikkerhedsforanstaltninger, som man kender fra det ”Røde-SPF-system”. Det betyder, at der er regler for adgang til staldene. Ingen af vores medarbejdere må have svin og hvis de har været i en svinestald er der 48 timers karantæne.
Herudover overvåger vi naturligvis gennem blodprøver (PCR- og antistoftests), at der ikke kommer smitte ind. Det kræver de offentlige myndigheder og DanBred/SEGES
30. Oktober 2019
Yderligere overvågning for PRRS på Hattings KS-stationer
I samarbejde med Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion er DanBred-KS-selskaberne blevet enige om yderligere overvågning og øgede krav til smittebeskyttelse på KS-stationer. Hatting øgede allerede i begyndelsen af september overvågningen ved at indføre PCR-test, som tester for PRRS-virus, således at der har været undersøgt for både antistoffer og PRRS-virus.
Fremover øges kontrollen til blodprøvning ugentlig på de PRRS-frie KS-stationer med PCR-test og test for antistoffer hver anden uge. Samtidig øges antallet af testede orner. Dette betyder, at en mulig smitte opdages meget hurtigere, og mindsker risikoen for PRRS-smitte med sæden ganske betydeligt. Vi PCR-tester kun på blod, da det er meget mere sikkert end sæd, fordi virusmængden er ca. 1000 gange større i blodet end i sæden hos en ny-smittet orne.
I den nye aftale er der skærpede krav til KS-stationer, som ligger tættere end
1 km på andre svinebesætninger. Hatting har selv valgt at etablere luftrensning med filtre på indsugningsluften på de væsentligste KS-stalde i 2020.
Dette gør vi for at skabe yderligere sikkerhed - belært af smitten på KS-stationen i Horsens. Hattings KS-stationer ligger i forvejen isoleret. På næsten alle afdelinger skal vi ud på 2 km, før vi har reel svineproduktion.
Desuden er opsat yderligere krav til smittebeskyttelse ved den daglige drift på KS-stationerne. Krav som går ud over hvad Fødevarestyrelsen kræver og mere end det Hatting allerede har iværksat.
Omkostningerne til disse tiltag beløber sig for Hattings vedkommende til 0,90 kr. pr. sædportion. Dette vil blive opkrævet særskilt pr. 1. november. Beløbet er foreløbigt, men vi forventer, at det kan reduceres i løbet af 2020.
Der kan naturligvis ikke udstedes garantier for, at en KS-station ikke smittes med PRRS, men risikoen må nu anses som værende meget, meget mindre.
Oktober 2019
Nyt fra Direktøren
I forlængelse af vores information om PRRS-smitten på Horsens-afdelingen er vi nået tættere på smittekilden. Besætningen som sandsynligvis har smittet Horsens-afdelingen ligger 4 km borte. Besætningen er lukket nu pga. konkurs. Men smitte herfra er altså kommet til vores afdeling sandsynligvis gennem luften.
Vores overvågning af vores PRRS-frie afdelinger er nu blevet forbedret, idet vi i siden begyndelsen af september nu anvender den såkaldte PCR-test, hvor man tester for, om virusset skulle være tilstede i blodet. Sagkundskaben mener ikke, det har værdi at teste i sæden, fordi der er meget mindre mængde virus i sæd end i blod. Ved at teste i sæden får vi alt for mange ”falsk negative”-resultater, altså hvor dyret er smittet, men der så lidt virus i sæden, at det ikke kan findes. Derfor tester vi i blodet fra ornerne.
Men med anvendelsen af denne test kan vi finde PRRS-virus i blodet noget tidligere end ved at analysere for antistoffer. Vi fortsætter med de hidtidige PRRS-test for antistoffer, for selve virusset kan kun findes i blodet i ret kort tid. Herudover får vi nu analyseret resultaterne hurtigere efter, at prøverne er sendt til analyse. Vi samarbejder fortsat med SEGES Svineproduktion for at lave den helt optimale overvågning og beskyttelse af vores KS-stationer. For det er jo SEGES der har bestemt, hvordan vi skal overvåge vores KS-stationer.
De fleste af de besætninger, som desværre sandsynligvis er blevet smittet gennem sæden, har fået flere sædleveringer i løbet af juli måned. Vi ved efterfølgende , at smitten allerede d. 10. juli var til stede i afdelingen og derfor er det vanskeligt at fastslå med hvilken sædleverance besætningen reelt er smittet. Vi forventer ikke, der er flere besætninger der ud over de ca. 40 besætninger som vi har kendskab til er smittet.
Månedens info oktober 2019
Vi bliver alle klogere
Smitten med PRRS på Hatting Horsens har på bagkant af hændelsen gjort os alle klogere.
Vi kan se, at vi skal have svaret på vores blodprøveovervågning hurtigere, vi skal bruge bedre metoder, vi skal informere bedre og vi skal have evalueret, om vi tager nok kontrolprøver med den rette hyppighed. Herudover bliver vores PRRS-frie KS- stationer underkastet en ny grundig risikovurdering for luftsmitte, og nødvendige tiltag vil blive gennemført.
Man skal selvfølgelig opdatere sin risikostyring hele tiden, når der kommer ny information, og det vil vi fremover gøre mindst én gang årligt. Vi ved endnu ikke, hvor smitten kom fra, men en mulighed er luftsmitte. Det kan være fra besætninger, hvor nærmeste ligger over 3 km væk eller fra lastbiler, der kører forbi 2 km væk fra Hatting Horsens. Vi ved det ikke og kommer det næppe meget nærmere.
Alle Hattings procedurer for produktionens forløb, smittebeskyttelse, personadgang m.v. er nøje beskrevet i vores kvalitetshåndbog. Alt er beskrevet i samarbejde med SEGES, Sundhedskontrollen, som vi har kontrakt med som tilsynsførende og praktiserede dyrlæger. Som tilsynsførende er dyrlægen garant for, at lovkravene for ornestationer opfyldes, og som praktiserede er dyrlægen også garant for kravene fra DanBred/SEGES Svineproduktion herunder PRRS-reglerne.
I dag er alle Hattings afdelinger placeret langt væk fra andre svinebesætninger. På næsten alle vores ejendomme skal vi ud på 2 km, før vi har reel svineproduktion. Så man kan på bagkanten undre sig over, hvordan smitten kunne ske.
Det skete så efter 17 år og det er alle selvfølgelig meget kede af. Dengang var det en anden af de PRRS-frie stationer og situationen var en anden med mange smittede besætninger i Danmark.
Fremadrettet er vi så nødt til at gå ”all in” for at sikre tilliden til vores KS-system. Vi gør derfor alt, som vi sammen SEGES Svineproduktion, interesseorganisationer m.v. mener, har en sandsynlig effekt på smitteoverførsel. Så derfor tør jeg godt garantere at smitte næppe sker igen. Men 100 % garanti kan vi ikke udstede.
Månedens info august 2019
Fødte grise pr. kuld – vigtigere end nogensinde?
Du kan sikre dig bedst mulige kuldstørrelse ved at efterleve følgende tommelfingerregler.
• Inseminere 2 gang pr. brunst. Ældre undersøgelser viser, at kuldstørrelsen falder med ca. 0,5 gris, hvis der kun insemineres 1 gang pr. brunst.
• Bruge frisk sæd. Vi ved fra talrige undersøgelser, at kuldstørrelsen falder jo ældre sæden er. Hatting anbefaler at bruge sæd senest 4 dage efter opsamlingen. Ved at bruge sæd 5-7 dage efter opsamlingen, falder kuldstørrelsen med ca. 0,5 gris. Det sker uanset hvilken type fortynder man anvender. De foreløbige resultater fra Danmark understøtter disse iagttagelser.
• Inseminere med den sæddosis du har modtaget fra Hatting. Hvis du giver dig i kast med at dele sæddosen i flere, eller på anden vis reducerer sædcelleantallet, så vil kuldstørrelsen falde. Her er der fine forsøg fra Danmark, der viser, at hvis man går ret meget længere ned end 2,0 mia. sædceller pr. dose, så falder kuldstørrelsen. Det største fald ses naturligvis ved kraftig reduktion af sædcelleantallet.
• Bruge den traditionelle insemineringsmetode. Hvis du eksperimenterer med PCAI eller dyb inseminering, så vil kuldstørrelsen falde. De seneste danske undersøgelse viser et fald i kuldstørrelsen med 0,3 gris pr. kuld.
I disse tider, hvor afregningen er så gunstig, er det de sikre metoder, der skal anvendes og der skal ikke suboptimeres på omkostninger til sædkøbet.